top of page
  • Фото автораAvtoTest

Ринок нових легкових автомобілів в Україні (2021 рік): головні результати.

Оновлено: 5 січ. 2022 р.

Незважаючи на глобальний дефіцит нових автомобілів, 2021 рік став найуспішнішим роком для українських автодилерів з моменту стрімкого падіння продажів у 2014 році. У порівнянні з 2020 роком українці придбали на 20% більше нових автомобілів та вперше за багато років подолати рубіж у 100 000 нових автомобілів.


Однак, на тлі інших європейських країн Україна має найнижчі показники з продажу нових автомобілів на душу населення, а за абсолютними показниками стабільно відкриває лише третій десяток у загальноєвропейському рейтингу продажів нових автомобілів.

Традиційно боротьба за першість за кількістю проданих автомобілів в Україні точиться поміж Renault та Toyota, які змінюють один одного на першому місці в залежності від місяця. Лише ці два бренди спромоглися впевнено подолали позначку у 10 000 проданих автомобілів у 2021 році та разом забезпечують понад четвертину продажів усіх нових легкових автомобілів в Україні. Третє місце з великим відривом від конкурентів посідає корейський виробник KIA, який показав ріст у 50% порівняно з минулим роком та наблизився до позначки 10 000 проданих автомобілів.

Кросовери або універсали підвищеної прохідності – це найбільш популярний сегмент автомобілів. Зокрема, успіх KIA обумовлений шаленою популярністю кросовера KIA Sportage, який є бестселером серед нових автомобілів в Україні, впевнено випереджаючи найближчих конкурентів Toyota RAV4, Renault Duster, Renault Sandero – єдині моделі, яких продано понад 3000 одиниць.

У рейтингу 30 найпопулярніших моделей седанів лише 5. При чому лише Renault Logan та Toyota Camry вдалося потрапити до десятки рейтингу, а решта моделей - Peugeot 301, Skoda Octavia і Toyota Corolla - розмістилися в кінці цього рейтингу.


Бензинові двигуни залишаються найбільш популярним типом двигунів з часткою 60%, на другому місці дизельні двигуні (25%). Частка гібридних двигунів поступово зростає та у 2021 році становила 10%, в той час як кількість електричних автомобілів так і не перевищила 1000 штук.


Найбільш популярними об’ємами двигунів є 1.4-1.6 літра та 2.0 літра, на які припадають дві третини усіх продажів.



Серед нових автомобілів з електричним двигуном левову частку продажів генерують автомобілі преміум сегменту, зокрема Audi E-Tron (136), Mercedes-Benz EQC 400 (96), Porsche Taycan (96), Jaguar I-Pace (67), в той час як найпопулярнішої моделі економ сегменту Nissan Leaf продано лише 61 штук.


Поступово зростає частка корпоративних продажів. Так, в 2021 році юридичні особи придбали близько 30% всіх нових автомобілів. Renault - беззаперечний лідер продажів у корпоративному секторі, а моделі Renault Duster, Renault Logan та Renault Sandero посідають перші три сходинки, впевнено долаючи поріг у 1000 проданих автомобілів. Peugeot 301 - ще одна модель, яку вдалося продати у кількості понад 1000 штук, при цьому продажі для корпоративного сектору складає 80% від загальної кількості проданих авто цієї моделі.


З такими результатами автомобільні дилери проводжають 2021 рік та з надією дивляться у майбутнє, яке, на думку експертів, формуватиметься під впливом наступних трендів:

  • збільшення частки електромобілів

  • поширення систем автопілотування

  • акцент на високотехнологічну функціональність автомобілів

  • розвиток моделі автомобіль за підпискою

  • поступовий перехід до прямих продажів (D2C бізнес модель)

Незважаючи на усі труднощі, у 2021 році автомобільний ринок побачив багато новинок від провідних автовиробників. Однак, мабуть, найцікавіші прем'єри варто очікувати у 2022-2024 роках.


Джерело: графіки побудовано на основі інформації з відкритого реєстру про транспортні засоби та їх власників





178 переглядів0 коментарів
bottom of page